6lbpuxwj77JS6ZAs8z04MKkq9hI Fairness Kosmetika: Pats laikas saugoti odą nuo saulės

Informacija

Noredami gauti papildomos informacijos arba užsisakyti rašykite : pasiteirauk@gmail.com

Daugiau informacijos

Translate

.

Monday, April 19, 2010

Pats laikas saugoti odą nuo saulės

Kaip pasirinkti ir naudoti odos apsaugos priemones, kalbamės su KMUK odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja Daiva SAMULĖNIENE.

Visuomenėje vis dar įprasta gražų kūno įdegį sieti ne tik su patrauklia išvaizda, bet ir su gera sveikata. Bet ar tikrai taip yra? Įdegio grožis nusiplauna po kelių savaičių, o negailestingai spindulių paveikta oda sensta, storėja, raukšlėjasi. Veikiant kaitriems saulės spinduliams, kinta kolageninės ir elastinės skaidulos, oda sausėja, praranda elastingumą, anksčiau atsiranda raukšlių, įvairių odos kraujagyslių pakitimų, suragėjimų, sutrinka pigmentacija. UV spinduliai provokuoja ir odos auglių atsiradimą. Didžiausias pavojus yra tas, kad neigiami odos pokyčiai vystosi nepastebimai ir nebeišnyksta. Tyrimai įrodė, kad net apie 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda iki 18 metų, o jų padariniai išryškėja po 20-ties ar net 30-ties metų. Odos vėžys dažniau išsivysto tiems, kurie vaikystėje buvo nusvilę saulėje iki pūslių.

Ypač nerekomenduojama kaitintis saulėje vyresnio amžiaus žmonėms, nėščioms moterims, sergantiesiems lėtinėmis plaučių, kepenų, inkstų, onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, taip pat esant ūminėms odos alergijoms ir pūlinei infekcijai.

Kasdienė veido apsauga
Odą kiekvieną dieną rekomenduojama tepti kasdieniniu apsauginiu kremu (kodai 081, 944). Taip sudaromas plonas apsauginis sluoksnis, kuris neleidžia dulkėms ir nešvarumams giliai prasiskverbti į odos poras, užkimšti ir išplėsti jas. Šaltu metų laiku apsauginis kremas dar ir apsaugo nuo šalčio ir žvarbaus vėjo. Prieš darant makiažą veidą taip pat reiktų patepti kremu.

Kodėl būtini apsauginiai kremai nuo saulės?

Nors daug rašoma, kad, aktyvėjant saulės spinduliams, būtini apsauginiai kremai nuo saulės, vis dar nemažai žmonių jų nenaudoja arba naudoja netinkamai ir nepakankamai. Dėl to oda nudega, greičiau sensta, didėja tikimybė susirgti odos vėžiu.

Apsauga nuo saulės
Vyrauja klaidinga nuomonė, kad veido odą patepus apsauginiais kremais įdegti neįmanoma. Net ir patepus veidą apsauginiu kremu oda vis tiek gauna pakankamai saulės spindulių ir įdega, tačiau toks įdegimas odai yra mažiau kenksmingas.

Odos apsaugos kremus reiktų rinktis pagal odos tipą ir apsaugos nuo saulės faktorių (SPF), kuris nurodytas ant pakuočių. SPF skaičius nurodo, kiek kartų priemonė padidina saugaus buvimo saulėje laiką. Mūsų klimato juostoje rekomenduojama naudoti 15-20 SPF ultravioletinių spindulių filtrus turinčias kosmetikos priemones, poilsiaujant šiltuose kraštuose – reikia 30 ir daugiau SPF.

Filtro sudėtis
Pagal sudėtį apsauginiai kremai skirstomi į cheminius ir fizinius, kurie skiriasi veikimo principu. Fiziniai apsauginiai kremai (dar vadinami natūraliais) atspindi ir išskaido tiek A, tiek ir B spindulius. Tinka žmonėms, turintiems jautrią odą. Tai yra geriausia priemonė nuo saulės vaikams. Alergines odos reakcijas sukelia labai retai. Šių kremų trūkumas yra tas, kad odos paviršiuje jie palieka matomą apsaugos plėvelę.

Genera Sun linijos saulės apsaugos produktai turi būtent fizinius filtrus, todėl yra kokybiški ir saugūs. Jie tinka net ir mažiems vaikams, jaunesniems negu 2 metų.

Sezonas
Pavasarį ir vasaros pradžioje reiktų naudoti stipresnes apsaugines priemones - SPF 25-40. Vėliau pereiti prie silpnesnių - SPF 15-20. Sezono pradžioje oda nespėja adaptuotis prie UV spindulių, todėl deginantis be apsaugos oda stipriai traumuojama ir didėja rizika susirgti odos vėžiu.

Veikimo laikas
Apsauginio kremo veikimo laiką nurodo SPF. Kuo SPF mažesnis, tuo dažniau jį reikia tepti. Apsauginių kremų SPF nurodo veikimo laiką (T) ir yra apskaičiuojamas pagal formulę: T = SPF X 10 min. Pvz.: jei SPF 15, galima saugiai degintis apie 150 min. Jei stipriai prakaituojate, kremu tepkitės dažniau. Dermatologai rekomenduoja apsauginiais kremais pasitepti 30 min. prieš išeinant į atvirą saulę. Tepti reikėtų kruopščiai, nes antraip galima stipriai nudegti nepateptą odos vietą ar įdegti netolygiai.

Apsauginio kremo kiekis
Pagal tarptautines rekomendacijas apsauginio kremo kiekis turėtų būti 2 mg/cm2, taigi vidutinio sudėjimo žmogui reikia apie 30 ml kremo. Neteisingai dozuojant apsauginius kremus, pasiekiama vos 20-40% jų efektyvumo. Sausai odai labiau tinka apsauginiai kremai, riebesnei odai – pieneliai, losjonai.

Tegu saulė nebūna jums priešas!